Kinderpraktijk De Toverstok
 

Ademhalingskine

Ademhalingskine kan nodig zijn op verschillende leeftijden en om verschillende redenen. Soms hebben baby's of peuters erg veel last van een toegenomen slijmproductie door bijvoorbeeld RSV of een longontsteking en geraken ze hier moeilijk doorheen. Vanaf de kleuterleeftijd zijn de longen volledig ontwikkeld en zijn kinderen meestal beter in staat om zelf overtollig slijm af te voeren.
Soms hebben kinderen ademhalingskine nodig als gevolg van andere aandoeningen zoals mucoviscidose. Of omwille van restrictief longlijden door neuromusculaire aandoeningen of cerebrale parese.

De techniek die we gebruiken heet autogene drainage. Afhankelijk van de leeftijd gebeurt deze volledig geassisteerd of deels via actieve deelname van het kind. Indien nodig gebruiken we hulpmiddelen zoals een PEP-maskertje om de slijmen gemakkelijker omhoog te krijgen.

Naast de autogene drainage bij de kine is het correct neusspoelen en het juiste gebruik van voorgeschreven medicatie via puffers of aerosol van zeer groot belang. We staan je hierin graag verder bij met raad en daad.